Herenboeren-nieuws nr 5
mei 2021

Agenda

 
-   Interesse eerstvolgende Informatie sessie (20:00 - 21:00 uur),
waarschijnlijk via ZOOM (Aanmelden voor email wanneer datum bekend)
 
- Alle rondwandelingen in Boxtel zijn voorlopig afgelast.
 

“Re-rooting the Dutch Food system”: zoals Herenboeren doen!

Imke de Boer, hoogleraar dierlijke voedselsystemen in Wageningen, heeft met een team van 14 verschillende partijen een plan gemaakt voor een nieuw voedselsysteem in Nederland anno 2050. Dit plan heeft een prestigieuze Amerikaanse prijs gewonnen. Het nodigt uit tot een grondige wijziging van ons voedselsysteem, die niemand ongemoeid laat, en die doorwerkt tot in alle geledingen van de samenleving. Herenboeren is een van de projecten die Imke hebben geïnspireerd tot haar plan. .
Lees verder

Het exposoom
Hoe voeding gezondheid kan bevorderen

Een steeds beter onderzocht aspect van onze gezondheid is het exposoom. Dit heeft betrekking op alle factoren afkomstig uit onze omgeving die invloed hebben op het functioneren van ons immuunsysteem. Hierbij kan worden gedacht aan onze fysieke omgeving, zoals blootstelling aan luchtvervuiling of klimaat, onze sociale omgeving of aan ons gedrag. Het exposoom staat tegenover het genoom, onze volledige genetische samenstelling. Zowel genen als het exposoom dragen dus bij tot het risico op ziekte. Volgens Roel Vermeulen, hoogleraar Milieu-epidemiologie en Exposoom Analyse aan de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht stelt dat chronische ziekten, zoals hartfalen en kanker, voor zo’n 70 tot 80 procent worden veroorzaakt door omgevingsfactoren. Slechts het overige deel (20 tot 30 procent) wordt dus bepaald door genetische factoren.
Lees meer

Lente!
Tijd voor de moestuin!

Het weer is nog wat wispelturig, maar toch kunnen we er inmiddels niet meer omheen: het is lente! Tijd om weer naar buiten te gaan! Of je tuin nu groot of klein is, er valt van alles te beleven en van alles van te maken. Wist je dat je al op een heel beperkte oppervlakte een aanzienlijke moestuin kunt beginnen? En dat een moestuin het ook prima doet in potten of bakken? Lees snel verder voor inspiratiebronnen en tips om aan de slag te gaan!
Link

Groen&Gezond Almere
Een kleine ode aan de bewogen groene gemeente

De nieuwste provincie van Nederland kent een jonge doch interessante geschiedenis als het op boeren aankomt. Immers, de aanleg van de polder zorgde voor de Nederlandse voedselzekerheid in moeilijkere tijden en werd voornamelijk ingericht als boerengrond. Vele ambitieuze boeren verhuisden om hun heil te zoeken op de nieuwe bodem.
Lees verder

Gezocht: secretaresse voor Herenboeren Nederland in Driebergen
Herenboeren blijft groeien

Onze beweging in Soest is onderdeel van een netwerk van burgerinitiatieven en reeds draaiende Herenboerderijen in Nederland: Herenboeren Nederland. Zij bieden ondersteuning, en vergaren en ontsluiten kennis voor de verdere ontwikkeling van alle (toekomstige) Herenboerderijen.
In Driebergen heeft Herenboeren Nederland een centraal gelegen locatie voor een ontmoetingsplek voor haar collega’s gevonden. Voor die locatie zoeken wij een spin in het web. Een secretaresse die hart heeft voor de missie van Herenboeren, alle collega’s hartelijk weet te ontvangen en ondersteunt.
Nieuwsgierig? Bekijk dan hier de vacature: Link

Nieuws van andere Herenboerderijen

Herenboeren Wilhelminapark,
heeft een aantal bijzondere leden, waaronder het Koning Willem I College. De horeca-opleiding haalt elke week oogst bij ons op om allerlei heerlijks mee te maken. Afgelopen week hebben leden van onze Herenkeuken meegeholpen door op te treden als jurylid bij een wedstrijd van de studenten. Doel was om een gezonde snack te ontwikkelen die aansluit op de filosofie van de Dutch Cuisine. Uiteindelijk won de ‘Seasonal ball’, een gehaktbal met kaassaus. Een lust voor zowel het oog als de tong. Al met al was het een gezellige en erg smaakvolle middag
De herenkeuken schreef er een blog over: Link

Herenboeren Duinstreek
Herenboeren Duinstreek kan bijna van start!
De Herenboeren in Noord-Holland hebben land gevonden in Bergen
Eindelijk is het zo ver: Herenboeren Duinstreek heeft een locatie gevonden. Onlangs is een koopovereenkomst gesloten met landeigenaren aan de Groeneweg in Bergen. Het gaat om verschillende percelen met een gezamenlijke oppervlakte van ca. 19 ha. Daarmee is een enorm belangrijke stap gezet naar de realisatie van onze Herenboerderij. Lees er hier meer over

Dit is de nieuwsbrief van Herenboeren Soest e.o. die iedere maand verschijnt. Je ontvangt Herenboerennieuws omdat je aangaf interesse te hebben in gezond, lekker en duurzaam voedsel dat van dichtbij komt.

Contactgegevens:
soest@herenboeren.nl
T 06-53789002 (Henk Vroom)

Je kunt je hier uitschrijven.